Hur en lösenordshanterare kan hjälpa dig spara tid

Önskar vi inte alla att vi hade lite mer tid? Det verkar aldrig finns tillräckligt med tid när det är dags att bocka av allt på att göra-listan och få allt arbete gjort. Vad skulle du inte göra för att få tillbaka bara 10 minuter av din dag?

Tro det eller ej, en lösenordshanterare gör mer än att bara lagra dina lösenord. Den hjälper dig aktivt att minska tiden du lägger på tråkiga uppgifter varje dag. Med en lösenordshanterare kan du öka produktiviteten rejält och spara en hel del tid, eftersom det blir enklare att få saker gjorda och du avbryts inte lika ofta.

Så hur kan en lösenordshanterare hjälpa dig spara tid?

  1. En lösenordshanterare fyller i lösenord åt dig.

Att skriva in några användarnamn och lösenord här och där verkar inte kräva någon större ansträngning. Men du anar inte hur snabbt tiden rinner iväg när du lägger ihop dem. Även om du genast kommer ihåg ditt lösenord kan det ta allt från några sekunder till över 20 sekunder att skriva in ett användarnamn och lösenord för att logga in på ett konto. Lösenordshanteraren hjälper dig spara tid genom att fylla i lösenorden åt dig så att du slipper skriva in lösenordet varje gång du behöver logga in.

  1. Med en lösenordshanterare slipper du återställa lösenord.

Även när du kommer ihåg ett lösenord kan det ta lite tid att skriva in det och logga in på ett konto. Men om du inte kommer ihåg lösenordet? Då får du räkna med att det kan ta ett tag. Att återställa kontot kan ta flera minuter och ofta behöver du utföra flera steg. En lösenordshanterare minimerar avbrotten i ditt arbetsflöde och sparar in tiden det tar att återställa bortglömda lösenord, eftersom den kommer ihåg alla lösenord åt dig och fyller det rätta när du behöver logga in på ett lösenordsskyddat konto.

  1. En lösenordshanterare genererar lösenord åt dig.

Det finns nog bara en sak som är mer irriterande än att behöva komma ihåg lösenord – att behöva skapa dem när du registrerar ett nytt konto. Nuförtiden vill alla webbplatser ha olika antal tecken med en kombination av bokstäver, siffror och symboler. Det tar tid och gör dig långsammare att försöka komma på ett nytt lösenord som uppfyller alla kraven för varje sida. Om du har en lösenordshanterare kan den omedelbart skapa nya lösenord åt dig. Du kan till och med bestämma hur många tecken lösenordet ska ha och vilka tecken som ska kombineras. Och när den har skapat det nya lösenordet kommer den givetvis ihåg det åt dig. Snacka om en riktig problemlösare!

  1. En lösenordshanterare synkar lösenord överallt där du behöver dem.

Om du använder samma webbläsare på samma dator hela tiden kanske du tänker: ”Vänta ett tag, kan inte min webbläsare göra det här åt mig?” Tekniskt sett är det möjligt, ja. Men om du vill använda de lagrade lösenorden i en annan webbläsare eller på en annan enhet måste du se till att aktivera synkronisering. Sedan måste du logga in med samma användarprofil på den andra webbläsaren eller datorn. Och de flesta webbläsare synkar bara till samma webbläsare – så om du någonsin behöver växla från till exempel Chrome till Safari, kommer dina lösenord inte att kunna synkas mellan dem automatiskt. En lösenordshanterare kan däremot synka lösenorden åt dig – helt automatiskt – så att du slipper krångla. Dessutom fungerar den med alla webbläsare och alla plattformar, så att du inte är begränsad till att använda samma webbläsare eller får problem när du behöver växla.

  1. En lösenordshanterare kommer ihåg din kontaktinformation.

Varje gång du registrerar ett nytt konto eller är redo att köpa någonting på nätet, uppmanas du alltid av webbplatsen att ange din kontaktinformation. Att skriva in den om och om igen blir ganska tjatigt. Vissa webbplatser kommer ihåg din adress eller ditt kreditkort, men inte alltid. Och efter ett tag brukar de ofta lagra gamla adresser som du inte använder längre. Genom att använda en lösenordshanterare med adress- och kreditkortsprofiler blir det enkelt att ange all information med ett klick. Du behöver inte skriva in något eller gå igenom dina adresser eller kort för att kontrollera att du använder rätt uppgifter. Välj bara den profil du behöver och gå vidare.

  1. En lösenordshanterare varnar dig om intrång och säkerhetsproblem.

Nuförtiden verkar det som att en webbplats eller en tjänst blir hackad varje dag. Det kan vara överväldigande att hålla koll på vilka konton du använder och vilka som kan ha påverkats av ett stort intrång. En lösenordshanterare har inbyggda säkerhetsvarningar som meddelar dig när något av dina konton riskerar att komprometteras. På så vis kan du vidta åtgärder vid behov, utan att behöva fastna i detaljerna för varje intrång som medierna rapporterar om.

  1. En lösenordshanterare ändrar lösenord åt dig.

När en webbplats drabbas av en säkerhetsincident blir du ofta ombedd att uppdatera lösenordet. Detta blir mycket enklare med en lösenordshanterare, eftersom den skapar lösenordet åt dig. Dessutom sparar den ditt lösenord så att du inte behöver oroa dig över att komma ihåg det. Om ett säkerhetsproblem drabbar ett av dina onlinekonton kan du vara säker på att det inte påverkar dina övriga onlinekonton, eftersom du använder ett starkt och unikt lösenord för varje webbplats.

  1. En lösenordshanterare ger dig ett fönster in till din säkerhet.

När personer börjar använda en lösenordshanterare blir de ofta förvånade över hur många lösenord de har. De flesta tror att de bara har tio eller 20 lösenord. Men när man börjar lagra dem på en central, säker plats är det enkelt att komma upp i 50, 60 eller till och med 100 lösenord. Internetbank, sociala medier, e-postkonton, spelsajter, direktuppspelning av filmer och musik, investeringskonton, produktivitetsappar, lagringssajter, mobiltelefonkonton … Som du ser blir det massor av konton om man slår ihop dem. Viktigast av allt – med en lösenordshanterare kan du granska alla dina lösenord för att se till att du använder ett starkt och unikt lösenord för varje konto. Den kan visa säkerhetspoäng och hjälpa dig förbättra lösenorden med steg-för-steg-anvisningar. På så vis får du bättre skydd mot hackare och tjuvar, samtidigt som du sparar tid och kan känna dig tryggare.