Du kommer att bli hackad med dessa lösenord. Såhär åtgärdar du detta.

By January 23, 2015 Okategoriserad No Comments

Har du sett listan över de vanligaste lösenorden år 2014? De är sämre än någonsin, det är simpla ord och siffermönster som ligger i topp.. Den fruktansvärda lösenordet “123456” tar plats #1 som det mest använda lösenordet år 2014:

1) 123456 2) password 3) 12345 4) 12345678 5) qwerty
6) 1234567890 7) 1234 8) baseball 9) dragon 10) football
11) 1234567 12) monkey 13) letmein 14) abc123 15) 111111
16) mustang 17) access 18) shadow 19) master 20) michael
21) superman 22) 696969 23) 123123 24) batman 25) trustno1

Varför är dessa lösenord så dåliga? Eftersom de är ordboksbaserade ord, som är lätthackade, och alla som använder dessa lösenord. skyller det på ambivalens, lathet, eller att de inte vet bättre, men dessa lösenord är helt enkelt farliga..

Om du har ett annorlunda lösenord för varje hemsida som ser ut så här: “4ESN5MC5% Lsg9w!”, då berömmer vi dig för din lösenordshanteringförmåga och du kan sluta läsa nu. Men om någon av dina lösenord liknar “123456” eller “samantha21”, eller om du använder samma lösenord på flera olika webbplatser, kan detta vara det viktigaste säkerhetstipset du kan få i år.

Lösenord behöver inte vara dagens irritationsmoment. De behöver inte vara så tidskrävande, heller. Vi lovar! Oavsett om du är ett självutnämnt “dataproffs” eller bara använder det vid behov, kan dessa steg hjälpa dig för att göra dina lösenord enklare, förbättrar din online-säkerhet, samt återtar kontrollen över ditt onlineliv.

1. Gör lösenordshantering till en prioritet.

Till att börja med, måste du bestämma dig om du vill vara smartare när det gäller dina lösenord. När många tänker på att förbättra sina lösenord, rycker många på axlarna och tänker “ingen kommer hacka mig” eller “vem bryr sig om de får tag på mitt struntlösen?”.

Om 2014 har lärt oss något, innebär ökningen av dataintrång och cyberbrott att vi behöver vidta åtgärder där det är möjligt att skydda vår identitet på nätet. Spendera tid på att förbättra dina lösenord och börja använda ett system att hantera dem.

2. Skapa en process för att hantera lösenord.

Om lösenorden är utspridda över klisterlappar, kalkylblad, e-post, Googledokument, och din lösenordshanterare, blir det svårt att hålla koll på hur många webbplatser du har konton på, och vilka lösenord du använder för var och en av hemsidorna.

Ett lösenordshanterare ger en säker plats att spara och hantera alla dina lösenord, där du även kan spara, användarnamn, samt annan information för ditt onlineliv (som t.ex. svar på dom jobbiga säkerhetsfrågorna).

När du väljer ett lösenordshanterare, ladda ner mjukvaran, skapa sedan ditt konto, du kan nu använda ett nytt system. I framtiden, kommer du kunna spara alla dina inloggningar i din lösenordshanterare. När du registrerar nya konton, har du nu ett hjälpmedel för att skapa ett starkt lösenord, och kan sedan spara ditt nya lösenord i din lösenordshanterare.

3. Kontrollera ditt lösenords styrka.

När du har centraliserat dina lösenord, kommer du att inse hur många konton du har – och hur din lösenordssituation ser ut. I Lastpass, kan du köra Security Challenge (i Lastpass-menyn Verktyg) för att få en heltäckande granskning av ditt valv.

Resultaten kommer inte bara att visa dig hur många totala inloggningar du har i ditt valv (förmodligen fler än du tror), men det kommer också att avslöja hur många svaga lösenord och dubbla lösenord du har. Nu kan du börja ta bort alla ordboksbaserade, svaga lösenord och ersätta dem med nya, genererade, unika lösenord, en för varje online-konto.

4. Arbeta mot målet.

Att komma igång med ett lösenordshanterare som Lastpass kommer göra lösenord lättare att hantera, och kommer att effektivisera din onlineliv. Du kommer inte behöva tänka alls när du loggar in på dina konton. Att ha ett mål, dock, hjälper dig att få ut det mesta av detta lösenordverktyg.

Kanske är ditt mål är att inte ha ett enda dubblettlösenord. Eller att uppdatera alla dina lösenord till åtminstone 14 tecken, precis som säkerhetsexperterna rekommenderar. Eller du kanske vill lära dig mer om tvåfaktorsautentisering, och prova det själv.

När du klargjort hur du vill förbättra din online-säkerhet, kan du få ut det mest av verktygen och kan jobba mot att uppnå ditt mål.

Den svåraste delen är bara att komma igång.

Därefter, kan du arbeta i din egen takt, bygga vidare på grunderna, med tiden kan du dra nytta av allt som en lösenordshanterare, att göra dina lösenord lättare att komma ihåg, och att se till att dina lösenord inte är med på den årliga listan av mest använda lösenord.