Verlies nooit uw toegang tot LastPass: accountherstel via uw smartphone

Met LastPass hoeft u geen wachtwoorden meer te onthouden, en verliest u nooit meer toegang tot uw accounts. Maar wat als u uw hoofdwachtwoord van Lastpass vergeet? Dit is het enige wachtwoord dat u nog wel zelf moet onthouden. En door ons beveiligingsmodel op basis van zero knowledge, weet ook LastPass uw wachtwoord niet. We kunnen het dus ook niet voor u herstellen. Wat kunt u dus doen als u uw hoofdwachtwoord niet meer weet?

Vandaag is uitgeroepen tot Wereldwijde Wachtwoorddag, dus het leek ons een mooi moment om onze nieuwste optie voor het herstel van uw hoofdwachtwoord aan te kondigen: mobiel accountherstel! Daarnaast zetten we als opfrisser ook onze andere methoden voor accountherstel nog even op een rijtje.

Mobiel accountherstel

Gebruikers die de mobiele LastPass-app voor Android of iOS hebben gedownload en die hier aangemeld zijn, kunnen hun account bijzonder eenvoudig herstellen met behulp van authenticatie met een vingerafdruk of Face ID. We moedigen gebruikers aan om de app te downloaden, omdat het handig is om ook onderweg bij uw wachtwoorden te kunnen. En daarnaast werkt de app dus als veiligheidsnet als u ooit de toegang tot uw account verliest.

Het is heel eenvoudig om het accountherstel op uw smartphone of tablet in te stellen en te activeren. Let op: als u mobiel accountherstel inschakelt op apparaat A, werkt het herstel alleen specifiek voor dat apparaat. U kunt een ander apparaat niet automatisch ook gebruiken voor accountherstel. Als u die mogelijkheid wel wilt hebben, moet u ook op dat tweede apparaat de stappen doorlopen om deze optie in te schakelen.

Ga als volgt te werk om mobiel accountherstel in te schakelen:

  1. Download de LastPass-app uit de Apple App Store of de Google Play Store
  2. Meld u aan
  3. Als het goed is vraagt de app u nu, of u mobiel accountherstel wilt inschakelen. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunt u dit ook handmatig doen.
  4. Schakel authenticatie met vingerafdruk of Face ID in. Ga naar Instellingen > Beveiliging > Touch ID/ Face ID/ Authenticatie met vingerafdruk inschakelen. Zorg dat de schakelaar ingeschakeld is.
  5. Schakel accountherstel in: ga naar Instellingen > Beveiliging > Accountherstel. Controleer of de schakelaar voor accountherstel ingeschakeld is.

En… klaar! Als u uw hoofdwachtwoord ooit vergeet, krijgt u zo weer toegang tot uw kluis:

  1. Open uw app
  2. Tik op “Wachtwoord vergeten”
  3. Verifieer met uw vingerafdruk of met Face ID
  4. U krijgt de vraag om uw nieuwe hoofdwachtwoord in te voeren.

Download de app nu, zodat u uw account eenvoudig kunt bevestigen als dat ooit nodig is.

Verstuur een wachtwoordhint

Zoals gezegd bevelen we aan om de mobiele app te downloaden en om hierin het accountherstel te activeren. Dit is de meest eenvoudige voorzorgsmaatregel voor een vergeten hoofdwachtwoord. Als u een hersteloptie nodig heeft voor uw desktop, is stap één een goede wachtwoordhint.

Bij het aanmaken van uw hoofdwachtwoord heeft u de optie gekregen om een hint aan te maken voor uw wachtwoord. Als u uw hoofdwachtwoord niet meer weet, kunt u uzelf deze hint toesturen. Ga naar https://lastpass.com/forgot.php, voer uw e-mailadres in en klik op Hint versturen om uzelf deze aanwijzing te sturen. Hopelijk herinnert u zich zo weer wat uw hoofdwachtwoord is, en kunt u zich weer aanmelden.

Gebruik een eenmalig herstelwachtwoord

Als u met uw hint nog steeds niet weet wat uw hoofdwachtwoord was, kunt u proberen om weer bij uw kluis te komen met behulp van een eenmalig herstelwachtwoord.

Met deze methode ontvangt u een wachtwoord dat slechts één keer geldig is, zodat u uw hoofdwachtwoord opnieuw in kunt stellen. Hiervoor is wat doorzettingsvermogen vereist, omdat dit eenmalige wachtwoord specifiek is voor iedere computer en browser die u gebruikt. Als u bijvoorbeeld 2 verschillende computers gebruikt en 3 verschillende browsers, is het herstelwachtwoord voor iedere optie anders.

Als u deze methode wilt instellen, volg dan deze instructies.

Beleidsregels voor beheerders

Als u de beheerder bent van een LastPass Enterprise-account, kunnen uw gebruikers de bovenstaande selfservice-opties gebruiken om hun account te herstellen – tenzij u de regel “Accountherstel verbieden” heeft ingeschakeld (staat standaard niet ingeschakeld). Hoewel deze regel beschikbaar is, bevelen we het normaal gesproken niet aan om deze in te schakelen. Als uw gebruikers hun accounts zelf kunnen herstellen, wordt uw IT-team minder zwaar belast.

Geef uw eindgebruikers informatie over de verschillende mogelijkheden voor accountherstel, vooral de mobiele optie. Dat is voor hen een eenvoudige manier om toegang terug te krijgen bij een vergeten hoofdwachtwoord. Bovendien is gebleken dat het gebruik van de mobiele app de algehele adoptie van LastPass verbetert en goede wachtwoordgewoontes versterkt.

Beheerders kunnen hiernaast ook wachtwoorden herstellen namens hun gebruikers, als de optie “Superbeheerder – Hoofdwachtwoord wijzigen” is ingeschakeld. Hier vindt u meer informatie over deze optie.

Geen paniek

Als u uw hoofdwachtwoord niet meer weet, is nog niet alles verloren. Voer direct de volgende stappen uit om uw accountherstel voor de toekomst makkelijker mogelijk te maken. Download de mobiele app, meld u aan en schakel het accountherstel in.

Hier vindt u de volledige instructies voor Android en hier voor iOS. Als u deze verzekering voor uzelf inbouwt, weet u zeker dat u weer bij uw kluis kunt komen als ooit uw wachtwoord vergeet. We hebben ook nog een paar tips verzameld om een sterk hoofdwachtwoord te bedenken, dat u toch goed kunt onthouden. Hopelijk heeft u dan nooit de optie voor wachtwoordherstel nodig.

Fijne wachtwoorddag!