De LastPass browser-extensie 3.3.2 voor Firefox gaat verdwijnen

Zo’n anderhalf jaar geleden liet Mozilla weten dat er grote veranderingen voor de Firefox-extensies aan zaten te komen. Om de compatibiliteit tussen browsers te vergroten, introduceerden Firefox en andere browsers een gedeelde API: WebExtensions. Een gedeelde API moet het voor bedrijven die software ontwikkelen die moet werken op verschillende platformen – zoals het onze – goedkoper maken om extensies voor meerdere browsers te bouwen en onderhouden. De overstap naar WebExtensions biedt ontwikkelaars, browsers en gebruikers een hoop voordelen. Maar tot die tijd willen we er wel voor zorgen dat LastPass-gebruikers met Firefox er klaar voor zijn om afscheid te nemen van hun vertrouwde gebruikerservaring.

We hebben ruim een jaar lang twee LastPass-versies aangeboden voor Firefox. In de Firefox-store met extensies bleven de 3.x-versies verkrijgbaar, terwijl er een 4.x-versie uit het ontwikkelkanaal te vinden was op LastPass.com.

Voor sommige gebruikers heeft dit wat verwarring opgeleverd, maar de bedoeling was om de “oude” versie met zijn vertrouwde gebruikerservaring beschikbaar te houden, omdat die geliefd was bij onze Firefox-gebruikers. Daarnaast bleven we onze 4.x-uitvoering doorontwikkelen, aansluitend op de veranderingen die Mozilla doorvoerde. Recent liet Mozilla echter weten dat het voor het einde van 2017 volledig overstapt op WebExtensions. Dat is voor ons de aanleiding om afscheid te nemen van de 3.x-versie van LastPass voor Firefox.

We dienen onze laatste versie van de extensie op 31 maart 2017 in bij Mozilla. Afhankelijk van hun beoordeling wordt die dan in de daaropvolgende dagen beschikbaar voor alle 3.3.2-gebruikers. U kunt uw Firefox-extensie nu al handmatig upgraden, of wachten op de automatische upgrade in april. Daarna is alleen 4.x nog beschikbaar, zowel bij addons.mozilla.org en via LastPass.com. Firefox-gebruikers die nu nog de 3.x-versie gebruiken, krijgen hiermee ook alle verbeteringen die we achter de schermen hebben aangebracht in de logica en de prestaties van LastPass, en onze meest recente gebruikersinterface. Op basis van de feedback van onze gebruikers, bevelen we aan om de opties rasterweergave en lijstweergave in de 4.x-interface uit te proberen. Hier ziet u hoe u een prettige layout kunt vinden.

 

LastPass 3.x Interface

LastPass 4.x Interface

Met de nieuwe versie van onze Firefox-extensie blijven we niet alleen perfect up-to-date voor Mozilla, we bieden ook een verbeterde algehele gebruikerservaring. Verandering is niet altijd eenvoudig. We houden rekening met uw feedback en we doen ons best om slimme wijzigingen door te voeren op basis van solide gegevens. Ook willen we LastPass zoveel mogelijk standaardiseren voor alle browsers en platformen.

Natuurlijk heeft deze overgang geen uitwerking op uw LastPass-account of op de informatie die u in uw kluis heeft bewaard. U houdt gewoon altijd toegang tot uw account, vanaf iedere browser en vanaf ieder apparaat.

Zoals altijd kunt u contact opnemen met ons supportteam als u vragen hebt over deze overgang.