Nieuw onderzoek: de belangrijke beveiligingstruc die mensen niet gebruiken

Beveiligingsprofessionals en IT-ers hebben het al langer over de verbeterde veiligheid met tweeledige verificatie, of 2FA (naar het Engelse two-factor authentication). Een recente consumentenenquête van LastPass liet echter zien dat 70% van de consumenten nog nooit van 2FA gehoord heeft, of het niet gebruikt. Veel mensen kennen deze simpele maatregel tegen online aanvallen dus nog niet – en dat terwijl 2FA de veiligheid aanzienlijk verhoogt.

In ons onderzoek vroegen we 2000 consumenten of ze gebruik maken van tweeledige verificatie. Slechts 30 procent van hen antwoordde dat ze dit voor sommige of zelfs al hun persoonlijke of professionele accounts toepassen. 29 procent gebruikt geen tweeledige verificatie. En 41 procent gaf toe geen idee te hebben wat het überhaupt inhield.

Volgens het onderzoek was de belangrijkste reden voor het grootste deel van de respondenten (52%) om geen extra beveiligingslaag te gebruiken heel eenvoudig: ze wisten niet goed hoe het werkt. De huidige oplossingen voor tweeledige verificatie bieden dus duidelijk geen eenvoud en gebruiksvriendelijkheid.

Voor lezers die ook nog nooit van tweeledige verificatie hebben gehoord: het idee is eigenlijk eenvoudig. Twee beveiligingslagen zijn altijd sterker dan één enkele laag. Met 2FA vraagt uw account om een extra stap als u zich aanmeldt. Zo combineert u bijvoorbeeld iets wat u weet (uw wachtwoord) met iets wat u bezit (uw telefoon) of een fysiek kenmerk (uw vingerafdruk). Sommige methoden maken zelfs gebruik van uw locatie. Pas als beide elementen zijn ingevoerd, krijgt u toegang tot uw accountgegevens.

Waarom is die extra beveiligingslaag zoveel beter? 2FA zorgt ervoor dat hackers niet in uw account kunnen komen, zelfs als ze uw wachtwoord hebben weten te bemachtigen. Bovendien krijgt u een melding van de aanmeldpoging. Zo merkt u het direct als iemand probeert om in te breken in uw gegevens.

Tweeledige verificatie is een van de beste manieren om uw gegevens en accounts online te beveiligen. En dankzij de LastPass Authenticator is het nu ook een van de eenvoudigste manieren. De LastPass Authenticator maakt het eenvoudig en handig om best practices te volgen voor het beschermen van uw persoonlijke informatie. Onze push-melding vraagt slechts om één tik, zodat de verificatie bij uw LastPass-account doodsimpel is. Het is een snelle, handige en gebruiksvriendelijke oplossing.

Met LastPass Authenticator kunt u bovendien niet alleen uw LastPass-account extra beveiligen, maar ook vele andere belangrijke accounts. U kunt LastPass Authenticator inschakelen voor alle toepassingen die Google Authenticator ondersteunen. Zo kunt u één app gebruiken voor alle accounts met tweeledige verificatie.

Ons doel: ervoor zorgen dat het voor u eenvoudig en handig is om best practices te volgen voor het beschermen van uw persoonlijke informatie. We werken aan geweldige uitbreidingen voor onze LastPass Authenticator, dus houd ons in de gaten!

Methodologie

LastPass heeft een enquête laten uitvoeren door Lab42 onder 2000 volwassenen met minimaal één online account. Respondenten waren afkomstig uit de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Australië en Nieuw-Zeeland. De gegevens zijn verzameld tussen 4 en 18 mei 2016.