Voorzorgsmaatregelen na een e-mailhack

By May 19, 2016 Security News No Comments

Vorige week werd bekend dat zo’n 117 miljoen e-mails en wachtwoorden van LinkedIn uit een hack van 2012 nu verkocht worden op de zwarte markt. De gehackte database bevat 167 miljoen accounts, waarvan 117 miljoen met zowel e-mails als versleutelde wachtwoorden. En enkele weken daarvoor kwam naar buiten dat meer dan 250 miljoen e-mailadressen gehackt zijn, inclusief adressen van Google, Yahoo en Microsoft. Er wordt vanuit gegaan dat de gestolen aanmeldingsgegevens in gevaar zijn, maar het is nog niet bekend hoe groot de dreiging precies is. Bij alle beveiligingslekken, maar zeker als de details onduidelijk zijn, is het aan te raden om voorzorgsmaatregelen te nemen om uw account te beveiligen.

Uw wachtwoorden van LinkedIn,Google, Yahoo & Microsoft wijzigen: De beste, veiligste wachtwoorden zijn lang, uniek en willekeurig. Zorg ervoor dat u geen wachtwoord kiest dat u ook voor andere accounts gebruikt. Met een uniek wachtwoord voor elke account voorkomt u dat hackers toegang kunnen krijgen tot uw andere accounts als een van uw accounts wordt gehackt in een gegevensdiefstal zoals deze. De beste optie? Gebruik een wachtwoordgenerator om te profiteren van de hoogste mate van bescherming.

Wees proactief met overige wachtwoorden: Doe de veiligheidstest van LastPass om te zien waar u mogelijk een zwak, gehackt of elders gebruikt wachtwoord hebt ingesteld. Let vooral op accounts waarbij u misschien wachtwoorden voor Google, Yahoo of Microsoft opnieuw hebt gebruikt. De test kan u helpen waar nodig maatregelen te nemen en kan deze wachtwoorden zelfs automatisch voor uw vervangen.

Veiligheidstest van LastPass

Tweeledige verificatie inschakelen Als u voor belangrijke accounts tweeledige verificatie inschakelt, kan een hacker die uw wachtwoord kent geen toegang krijgen tot uw account als hij daarnaast niet ook over aanvullende gegevens beschikt, zoals een eenmalige code die door een app op uw telefoon is gegenereerd of een vingerafdruk. Tweeledige verificatie is ongelofelijk belangrijk voor uw e-mailadres, dat in feite de toegangspoort is naar alles wat u doet online, bijvoorbeeld internetbankieren, betalingen met creditcards, investeringen etc. Als u een LastPass-gebruiker bent, raden we u aan tweeledige verificatie in te stellen in uw LastPass-account. U stelt als volgt tweeledige verificatie in voor de gehackte bedrijven:

  1. LinkedIn
  2. Google
  3. Yahoo
  4. Microsoft

Helaas is het voorval met de gestolen wachtwoorden van gebruikers van Google, Yahoo en Microsoft al lang geen uitzondering meer en het lijkt erop dat we in de toekomst steeds vaker te maken zullen krijgen met dit soort hacks. Met name voor de accounts die als het ware een ‘toegangspoort’ vormen naar de rest van uw online leven, is het belangrijk dat u uw beveiliging goed op orde heeft. Gegevensdiefstal op zo’n grote schaal kan beangstigend zijn, maar door deze stappen te volgen, kunt u zichzelf geruststellen en uw vertrouwelijke gegevens beschermen