Bespaar tijd met een wachtwoordbeheerder

Zouden we niet allemaal wel iets meer tijd willen hebben? Het lijkt wel of het ons voortdurend aan voldoende tijd ontbreekt om alle items op ons to-dolijstje af te vinken en al ons werk gedaan te krijgen. Wat zou u doen als u zelfs maar 10 minuten van uw dag terug zou krijgen?

Geloof het of niet, maar een wachtwoordmanager doet meer dan alleen wachtwoorden opslaan. Een wachtwoordmanager helpt u actief tijd te besparen bij saaie taken die elke dag terugkeren. Door uw werk te verlichten en het aantal onderbrekingen op een dag te verminderen, kan een wachtwoordmanager uw productiviteit enorm verbeteren en u flink wat tijd besparen.

Maar hoe werkt dit nu eigenlijk precies?

1. Een wachtwoordbeheerder vult uw wachtwoorden voor u in.

Het typen van een paar wachtwoorden hier en daar lijkt misschien niet zo veel werk. Maar het is verbazingwekkend hoe veel tijd al die minuutjes u bij elkaar opgeteld kosten. Zelfs als u uw wachtwoord onmiddellijk paraat hebt, kan het een paar seconden tot meer dan 20 seconden duren om uw wachtwoord en gebruikersnaam te typen en u aan te melden bij een account. Door de wachtwoorden voor u in te vullen, kan een wachtwoordbeheerder u elke keer dat u zich moet aanmelden tijd besparen.

2. Een wachtwoordbeheerder voorkomt dat u uw wachtwoord moet herstellen.

Ook als u uw wachtwoord weet, kost het even tijd om het te typen en u aan te melden bij een account. Maar oh wee als u uw wachtwoord bent vergeten. Dan bent u wel even onder de pannen. Voordat u een account hebt hersteld, bent u al snel vijf minuten verder en moet u vaak meerdere stappen doorlopen. Een wachtwoordmanager onthoudt alle wachtwoorden voor u en vult het juiste wachtwoord in als u zich moet aanmelden bij een account met wachtwoordbeveiliging. Hierdoor wordt uw workflow zo min mogelijk onderbroken en hoeft u geen kostbare tijd te verspillen aan het herstellen van vergeten wachtwoorden.

3. Een wachtwoordbeheerder creëert wachtwoorden voor u.

Het enige wat nog vervelender is dan een wachtwoord te moeten onthouden, is er een te moeten maken als u zich aanmeldt voor een nieuwe account. Vandaag de dag is voor elke website een wachtwoord met een verschillend aantal tekens en een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens vereist. Het kost tijd en zorgt voor vertraging om elke keer weer een nieuw wachtwoord te bedenken dat precies voldoet aan de eisen van een website. Een wachtwoordbeheerder creëert in luttele seconden een nieuw wachtwoord voor u. U kunt zelfs aangeven uit hoeveel tekens en welke tekencombinatie het wachtwoord moet bestaan. En uiteraard onthoudt de wachtwoordbeheerder het nieuwe wachtwoord voor u. Dat bespaart een hoop tijd en gedoe!

4. Een wachtwoordbeheerder synchroniseert wachtwoorden waar u ze nodig hebt.

Als u altijd met dezelfde browser werkt op dezelfde computer, zou u natuurlijk kunnen denken: “Wacht eens even, kan mijn browser dit niet gewoon voor me doen?” Technisch gezien is dat inderdaad mogelijk. Maar als u dezelfde opgeslagen wachtwoorden wilt gebruiken in een andere browser of op een ander apparaat, moet u synchronisatie inschakelen. Vervolgens moet u zich met hetzelfde gebruikersprofiel aanmelden bij de andere browser of computer. En de meeste browsers synchroniseren alleen met dezelfde browser. Als u dus bijvoorbeeld moet overschakelen van Chrome naar Safari, is het niet mogelijk uw wachtwoorden automatisch te synchroniseren van de ene naar de andere browser. Een wachtwoordbeheerder neemt u al dit werk uit handen door de wachtwoorden automatisch voor u te synchroniseren. Bovendien werkt de wachtwoordbeheerder voor alle browsers en platforms, zodat u niet vast zit aan één browser of pech hebt als u een andere moet gebruiken.

5. Een wachtwoordbeheerder bewaart uw contactgegevens.

Elke keer dat u zich registreert voor een nieuwe account, of iets online wilt kopen, vraagt een website om uw contactgegevens. Elke keer dezelfde gegevens typen, wordt al snel vermoeiend. Soms onthoudt een website uw adres of creditcardgegevens, maar niet altijd. Na verloop van tijd staan er bovendien oude, ongebruikte adressen in het bestand. Door gebruik te maken van een wachtwoordbeheerder met adres- en creditcardprofielen kunt u al deze gegevens met slechts een muisklik invoeren. U hoeft niets te typen en niet door adres- of kaartgegevens te bladeren om er zeker van te zijn dat u de juiste gebruikt. U selecteert gewoon het gewenste profiel om verder te gaan.

6. Een wachtwoordbeheerder waarschuwt u bij beveiligingsovertredingen of -problemen.

Tegenwoordig lijkt het wel of er elke dag wel ergens een website of online dienst wordt gehackt. Het is soms lastig om bij te houden welke accounts u allemaal gebruikt en of een daarvan misschien getroffen is door een groot beveiligingslek. Een wachtwoordbeheerder werkt met geïntegreerde beveiligingswaarschuwingen die u waarschuwen als een van uw accounts niet meer veilig is. Op die manier kun u maatregelen treffen als dat nodig is, zonder dat u zich hoeft te verdiepen in de details van elk beveiligingsprobleem dat de voorpagina’s van de kranten haalt.

7. Een wachtwoordbeheerder verandert wachtwoorden voor u.

Na een beveiligingsprobleem vragen websites u vaak om uw wachtwoord te vernieuwen. Een wachtwoordmanager kan u deze taak uit handen nemen door uw wachtwoord te veranderen en op te slaan, zodat u niet weer een nieuw wachtwoord hoeft te onthouden. Zo weet u dat u voor elke website een ander, sterk wachtwoord gebruikt en dat een beveiligingsprobleem bij een van uw online accounts niet betekent dat u al uw andere online accounts moet aanpassen.

8. Een wachtwoordbeheerder geeft u een beeld van uw beveiliging.

Wanneer mensen voor het eerst een wachtwoordbeheerder gaan gebruiken, zijn ze vaak verbaasd hoeveel wachtwoorden ze hebben. De meeste mensen denken dat ze niet meer dan 10 of 20 wachtwoorden gebruiken. Maar zodra u ze allemaal gaat opslaan op één centrale plaats, blijkt dat u moeiteloos op 50, 60 of zelfs 100 wachtwoorden uitkomt. Online bankieren, sociale media, e-mailaccounts, game-sites, sites voor het streamen van films en muziek, investeringsaccounts, productiveitsprogramma’s, mobiele-telefoonaccounts… u begrijpt wat we bedoelen. Alles bij elkaar gaat het hard. Een wachtwoordbeheerder biedt u vooral een manier om al uw wachtwoorden te controleren en er zeker van te zijn dat u voor elke account een ander, sterk wachtwoord gebruikt. Een wachtwoordbeheerder kan u een beveiligingsscore geven en u stap voor stap helpen uw wachtwoorden sterker te maken, zodat u beter beschermd bent tegen hackers en dieven: dat scheelt heel wat tijd en kopzorgen.