Een digitaal testament voor uw wachtwoorden

Waarschijnlijk komt er een moment in uw leven waarop u bezittingen en investeringen heeft waarvoor u iets moet regelen in geval u komt te overlijden. Misschien hebt u ook kinderen, een partner of andere dierbaren die zorg nodig hebben als u iets overkomt. En er kan een moment aanbreken dat u moet zorgen voor uw partner of een naast familielid, of hun zaken moet regelen na hun overlijden.

Niets kan ons het verdriet van dergelijke gebeurtenissen in het leven besparen, maar u kunt wel onnodige moeilijkheden en stress vermijden door van te voren een planning te maken. Bij het opstellen van een testament kijken de meesten van ons vooral naar onze geldelijke en fysieke bezittingen. Maar hoe zit het met accounts op sociale media? Of e-mailadressen? Of de talloze online accounts die we in ons dagelijks leven gebruiken?

Door een ‘digitaal testament’ te maken waarin alle wachtwoorden en andere belangrijke digitale informatie zijn opgenomen, kunnen we het onze zaakgelastigden een heel stuk gemakkelijker maken, of onszelf als we de zaken van anderen moeten regelen.

Wie heeft een digitaal testament nodig?

Je zou kunnen stellen dat iedereen eigenlijk een digitaal testament nodig heeft. Zeker nu we een zeer groot deel van onze zaken online beheren. Of het nu gaat om internetbankieren, het betalen van rekeningen en de hypotheek, het beheren van investeringen of gewoon contact onderhouden met familie en vrienden, we hebben allemaal een groot aantal online accounts die we dagelijks gebruiken op internet.

Maar het kan lastig en overweldigend zijn om iemands laatste wensen uit te voeren of accounts te beheren, als we niet van te voren alles op een rijtje hebben gezet. Veel bedrijven hebben een onduidelijk beleid als het gaat om overlijden. Dit resulteert in lange wachttijden, stressvolle procedures en eindeloos van het kastje naar de muur worden gestuurd enkel om een wachtwoord te herstellen of toegang te krijgen tot een account.

Daarom is een digitaal testament zo belangrijk. Een digitaal testament kan handig zijn in de volgende gevallen:

 • U doet heel veel zaken online en wilt dat deze volgens uw wensen worden afgehandeld.
 • U hebt een partner die de dagelijkse zaken, zoals het betalen van de hypotheek en de rekeningen, in uw afwezigheid moeten kunnen blijven uitvoeren.
 • U hebt een bedrijf en beschikt over wachtwoorden van belangrijke zakelijke rekeningen die moeten worden beheerd of overgedragen indien er iets gebeurt.
 • U hebt ouders of naaste familieleden op leeftijd die hulp nodig hebben bij het regelen van hun zaken en het uitvoeren van hun laatste wensen.
 • U beheert uw financiële bezittingen online en wilt zeker weten dat uw rekeningen worden beheerd door iemand die u vertrouwt.

Noteer de gegevens van alle online accounts

Zonder vooraf over de juiste gegevens en wachtwoorden te beschikken, is het bijzonder moeilijk om namens een dierbare toegang te krijgen tot een account en deze te beheren.

Als u iemand een volmacht of vergelijkbare autoriteit verleent, of als iemand u dergelijke autoriteit geeft, maak dan meteen een overzicht van alle websites en online accounts. Noteer de naam van de website, internetadres, gebruikersnaam, wachtwoord en overige relevante informatie zoals beveiligingsvragen, pincodes of beveiligingscodes en rekeningnummers. Als voor een account dubbele authenticatie is ingesteld, vergeet dan niet ook hiervan de gegevens te noteren, inclusief aanmeldingsinstructies.

Zorg er vervolgens voor dat degene die u als vertrouwenspersoon aanwijst, weet waar hij of zij dit digitale overzicht kan vinden en gebruiken.

Vergeet ook andere belangrijke informatie niet

Ons digitale leven omvat meer dan gebruikersnamen en wachtwoorden. Vergeet ook de volgende zaken niet:

 • Wachtwoorden voor uw computers
 • Pincodes of wachtwoorden voor uw tablets en smartphones
 • Pincode van uw voicemail
 • Pincode en rekeningnummer van bankrekeningen
 • Klantenkaarten, lidmaatschapskaarten en cadeaubonnen
 • Zorgverzekeringspasjes en verzekeringspolissen
 • Wifi-wachtwoorden
 • Terugkerende abonnementen en van welke rekeningen deze worden betaald

En talloze andere kleine details. Door te zorgen dat u al deze gegevens opneemt in uw digitale testament, weten uw dierbaren de weg in uw digitale leven en kunnen zij uw rekeningen betalen, abonnementen opzeggen en uw laatste wensen uitvoeren.

Activeer digitale erfgenamen waar dit mogelijk is

Bij sommige websites is het mogelijk een digitale erfgenaam te benoemen en uw laatste wensen te laten uitvoeren door een vertrouwenspersoon. Zorg ervoor dat in uw digitale testament is opgenomen voor welke websites dit geldt. Hieronder volgen enkele websites waar u een digitale erfgenaam kunt aanwijzen:

 • Googlebiedt de optie Inactiviteitsvoorkeuren waarmee u maximaal 10 vertrouwenspersonen kunt aanwijzen die op de hoogte worden gesteld als uw account inactief wordt en toegang kunnen krijgen tot uw gegevens (met uw toestemming).
 • Facebookgeeft u de mogelijkheid om een nabestaandencontact aan te wijzen die van uw pagina een herdenkingspagina kan maken.
 • Instagrambiedt u de mogelijkheid om een herdenkingsaccount te maken, nadat u de vereiste stappen hebben uitgevoerd.

Helaas kennen maar weinig internetdiensten een geautomatiseerd proces voor de verwerking van accounts na overlijden, het is dus van groot belang dat uw wachtwoorden toegankelijk zijn voor uw digitale erfgenamen.

Regel alles via een wachtwoordbeheerder

Het opstellen van een digitaal testament is belangrijk, maar wel tijdrovend. Een manier om het proces te vereenvoudigen en automatiseren, is door gebruik te maken van een wachtwoordbeheerder die al deze gegevens op één, veilige plaats bewaart. Een wachtwoordbeheerder zoals LastPass beveiligt al uw websiteaccounts en de gebruikersnamen waarmee u toegang krijgt tot deze accounts. Ook kunt u aantekeningen voor andere belangrijke informatie opslaan en zelfs documenten en foto’s bijvoegen ter bewaring.

Met LastPass kunt u een Emergency Access-contactpersoon voor uw LastPass-account aanwijzen. Dat betekent dat de door u aangewezen vertrouwenspersoon toegang kan vragen tot uw kluis als u komt te overlijden of wilsonbekwaam wordt.

LastPass is in feite uw digitale testament en biedt u de mogelijkheid een digitale erfgenaam aan te wijzen, waarna dit digitale testament met al uw wachtwoorden en belangrijke informatie automatisch op veilige wijze naar uw vertrouwenspersoon wordt verzonden. Zo profiteert u niet alleen van een wachtwoordbeheerder die het u gemakkelijk maakt om wachtwoorden te herinneren en u aan te melden bij uw online accounts, maar kunt u er ook op vertrouwen dat uw dierbaren toegang hebben tot belangrijke informatie als u er niet meer bent.

Maak vandaag nog een digitaal testament

Er zijn ongetwijfeld leukere tijdsbestedingen te bedenken voor een zaterdagmiddag dan het maken van een digitaal testament, maar besef dat u uw dierbaren hiermee veel stress en onbekende moeilijkheden kunt besparen. Door dit artikel te lezen en onze tips te volgen, zijn u en uw dierbaren beter voorbereid op de toekomst. En eenmaal geregeld, zal het eenvoudiger zijn om uw digitale testament in de toekomst bij te houden.