5 insider-tips voor online bescherming

Met de hausse aan gevallen van gegevensdiefstal die het nieuws halen, willen we ons allemaal graag beter beschermen online. Hoewel u misschien het gevoel hebt dat u weinig kunt doen om dit te voorkomen, zijn er verschillende simpele strategieën om uzelf minder kwetsbaar te maken. Belangrijk is dat u zo min mogelijk over uzelf loslaat en waar mogelijk altijd gebruikmaakt van de standaard beveiligingsfuncties die beschikbaar zijn. Met LastPass om u te helpen, kunt u zich als volgt minder kwetsbaar maken online.

1. Unieke account, uniek wachtwoord.

Lange, complexe wachtwoorden zijn belangrijk, maar daarnaast is het net zo belangrijk dat elk wachtwoord dat u gebruikt uniek is. Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts.

Een wachtwoordgenerator kan u hierbij helpen. Zoals veel wachtwoordbeheerders beschikt LastPass over een geïntegreerde wachtwoordgenerator. Elke keer dat u zich registreert bij een nieuwe website, kunt u met de wachtwoordgenerator direct een nieuw wachtwoord maken. Ook helpt de wachtwoordgenerator u oude wachtwoorden te vervangen door sterkere wachtwoorden. En het mooiste is dat LastPass al deze gegenereerde wachtwoorden voor u onthoudt..

Door unieke wachtwoorden te gebruiken, zorgt u ervoor dat een veiligheidslek bij de ene website niet resulteert in een gestolen account bij een andere website. Diensten zoals Gmail, PayPal en Dropbox hebben gemeld dat hackers hebben ingebroken bij gebruikersaccounts met gebruikersnamen en wachtwoorden die waren buitgemaakt bij andere inbraken. Met unieke wachtwoorden roept u deze praktijken met succes een halt toe.

2. Werk met wegwerp e-mails.

Voor veel websites is een geldig e-mailadres vereist. Maar uw e-mailadres is de toegangspoort naar de rest van uw online leven. Voor de meesten van ons geldt dat we ons e-mailadres gebruiken om verbinding te maken met internetbankieren, onze sociale netwerken en talloze andere diensten. Onze e-mailaccount wordt zo het middelpunt van ons online leven en is vaak het eerste doelwit voor hackers. U moet het zo zien: Als u toegang hebt tot een e-mailaccount, kunt u bij de meeste websites uw wachtwoord resetten om toegang te krijgen tot andere accounts. Daarom moet u uw e-mailaccount beschermen alsof uw (online) leven ervan afhangt.

U zou meerdere Gmail- of Yahoo-accounts kunnen maken die u uitsluitend gebruikt voor commerciële nieuwsbrieven, of zelfs het gebruik van ‘wegwerp’ e-mailaccounts kunnen overwegen. Met een dienst als Mailinator kunt u bijvoorbeeld e-mailadressen genereren, zodat u niet per se gebruik hoeft te maken van uw primaire e-mailadres. Zodra op een van uw ‘wegwerp’ e-mailadressen te veel spam binnenkomt, kunt u dit adres opheffen en een nieuw adres maken zonder dat dit invloed heeft op uw overige accounts. En omdat LastPass bijhoudt welk e-mailadres u op welke plek gebruikt, profiteert u van alle beveiligingsvoordelen, maar dan met veel minder gedoe.

3. Geef onzinantwoorden op beveiligingsvragen.

Kent u die malle beveiligingsvragen die bedrijven stellen zodat u kunt ‘bewijzen’ wie u bent? Geef geen echte antwoorden. Gebruik de wachtwoordgenerator om willekeurige antwoorden te bedenken die u vervolgens kunt opslaan in LastPass. Voeg deze eenvoudig toe aan het gedeelte ‘notities’ bij de aanmeldgegevens van alle websites die zijn opgeslagen in LastPass. Veel van de antwoorden op dergelijke beveiligingsvragen zijn te vinden door te zoeken op internet of uw accounts op sociale media te doorzoeken. Onzinantwoorden voorkomen dat iemand de opties voor het ‘herstellen’ van uw account kan benutten om toegang tot uw accounts te krijgen.

4. Vul alleen verplichte gegevens in en sla ze niet op.

Veel websites vragen u het hemd van het lijf, variërend van uw contactgegevens, adres, woonplaats en leeftijd tot uw persoonlijke voorkeuren. Hoewel dit in theorie een betere winkelervaring kan opleveren, leert de ervaring dat veel websites een gebrekkige encryptie toepassen. Daarmee zijn uw gegevens vogelvrij op het moment dat de website wordt gehackt.

Sla indien mogelijk nooit uw persoonlijke gegevens of creditcardgegevens op op een website. Maak een profiel voor het invullen van formulieren in LastPass en gebruik dit profiel om de benodigde gegevens in te vullen. Vertrouwt u een website elke keer dat u gegevens verzendt of een transactie uitvoert? Uiteraard. Maar hiermee zorgt u er in ieder geval voor dat er minder gegevens van u worden opgeslagen bij een dienst en minimaliseert u de schade van een veiligheidslek.

5. Hef ongebruikte accounts op.

Zodra u begint met het opslaan van wachtwoorden en gegevens van websites in een wachtwoordbeheerder is het nauwelijks te geloven hoe snel het aantal accounts oploopt. Het is gemakkelijk de eenmalige aankopen, forumregistraties en de nieuwste apps, waarvoor allemaal een account nodig is, over het hoofd te zien. We laten allemaal een spoor van ongebruikte accounts na tijdens onze online activiteiten. Maak er een gewoonte van uw kluis regelmatig te controleren en hef accounts die u niet langer meer gebruikt of nodig hebt op.

Onbekend met wachtwoordbeheer? Probeer LastPass vandaag nog, het is gratis!

PROBEER LASTPASS NU