Tips om wachtwoorden veilig te delen

U hebt ongetwijfeld gehoord dat u uw wachtwoorden nooit moet delen. En over het algemeen is dat ook uitstekend advies. Wachtwoorden vormen de sleutel tot alles wat we online doen, dus het is belangrijk om ze veilig voor uzelf te houden.

Maar in werkelijkheid is het vaak onvermijdelijk om wachtwoorden te delen met partners, familie, vrienden, collega’s, zakenpartners, zorgverleners of nog andere mensen. Als u ook in een situatie komt waarin het nodig is om uw wachtwoorden te delen, vindt u hier enkele tips om dit veilig te doen met LastPass.

Waarom zou u uw wachtwoorden überhaupt delen?

Ten eerste: natuurlijk wilt u uw wachtwoorden alleen delen met mensen die u vertrouwt – en ook in dat geval wilt u zo min mogelijk risico lopen. Er kunnen verschillende redenen zijn om uw wachtwoord met anderen te delen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Gedeelde accounts voor videostreaming en andere soorten entertainment, zoals een gezinsabonnement op Netflix of iTunes.
  • De hypotheek of de rekeningen betaling
  • Gedeelde bankrekeningen en creditcards beheren
  • Bestellen via gedeelde webshopaccounts, zoals Amazon Prime of bol.com
  • Online gezondheidsportalen, bijvoorbeeld voor doktersafspraken of het consultatiebureau
  • Digitale opslag in Google Drive of Dropbox voor familiefoto’s en documenten
  • Een WiFi-wachtwoord dat u deelt met gezinsleden of huisgenoten

Er zijn talloze andere scenario’s waarin u uw wachtwoorden wilt delen met anderen. De moderne manier van werken en leven maakt dit op termijn vrijwel onvermijdelijk.

Hoe kunt u er dus voor zorgen dat als u een wachtwoord deelt, dat u dit veilig kunt doen zonder uw privacy of persoonlijke bezittingen in gevaar te brengen?

Veilig wachtwoorden delen

Als u uw wachtwoorden aan anderen geeft, is het belangrijk om een aantal punten te onthouden.

Zorg dat ieder wachtwoord dat u deelt een uniek, sterk wachtwoord is.

Veel mensen gebruiken één wachtwoord, of variaties op een wachtwoord, voor al hun online accounts. Hoewel dit het absoluut gemakkelijker maakt om uw wachtwoorden te onthouden, is het ook riskant. Het maakt het namelijk ook veel gemakkelijker voor hackers en opportunisten om in te breken in uw online accounts.

Als u een wachtwoord moet delen, is het slim om een speciaal aangemaakt wachtwoord te gebruiken voor de betreffende dienst, dat u niet voor andere diensten gebruikt. Waarom? Als blijkt dat de persoon die uw wachtwoord krijgt toch niet zo betrouwbaar is, heeft hij niet direct toegang tot al uw online accounts en u hoeft niet overal uw wachtwoord opnieuw in te stellen. Of als zijn computer besmet is? Als een wachtwoord door omstandigheden niet meer veilig is, zijn op deze manier tenminste niet al uw wachtwoorden in gevaar. Door een apart, uniek wachtwoord te gebruiken voor het account kunt u de mogelijke schade beperken.

Deel wachtwoorden via een wachtwoordbeheerder, waar ze worden versleuteld.

Een wachtwoordbeheerder is simpelweg een digitale dienst die u helpt om uw wachtwoorden veilig op te slaan en te versleutelen. U hoeft slechts één masterwachtwoord of moederwachtwoord te onthouden. De wachtwoordbeheerder onthoudt de rest, zodat u gemakkelijk een uniek sterk wachtwoord kunt gebruiken voor ieder account. Een wachtwoordbeheerder zoals LastPass heeft een ingebouwde functie voor het veilig delen van wachtwoorden, zodat u wachtwoorden gemakkelijk versleuteld kunt versturen. Zo bent u niet afhankelijk van onveilige methoden zoals e-mail, sms of opgeschreven wachtwoorden.

Een wachtwoord delen met LastPass

Het is gemakkelijk om een wachtwoord te delen in LastPass. Vanwege de manier waarop de veilige versleuteling werkt is het noodzakelijk dat de ontvanger ook een gebruiker is van LastPass. Als de ontvanger nog geen account heeft, helpen we hem om dit op te zetten.

hover_options

Als u een wachtwoord wilt delen, gaat u naar uw Kluis en zoekt u de gegevens die u wilt delen. Beweeg met uw muis over de websiteverwijzing in de Kluis en klik op het pictogram Delen. Voer het e-mailadres van uw ontvanger in en deel uw wachtwoord.
share_a_site

U hebt nu beide toegang tot het account met hetzelfde wachtwoord, dat wordt gesynchroniseerd met uw Kluis. Als u uw inloggegevens wijzigt, worden deze automatisch ook voor de andere persoon gesynchroniseerd.
Shared_with_Others-highlight_pending

In het Sharing Center ziet u overzichtelijk welke accounts u met anderen hebt gedeeld en die anderen met u gedeeld hebben. U kunt ook op ieder moment iemand de toegang tot een bepaald account weer ontzeggen. Vanuit het Sharing Center kunt u overigens ook altijd wachtwoorden delen.

Meerdere wachtwoorden delen met LastPass

Wat als u meerdere wachtwoorden wilt delen met dezelfde persoon, of met een groep personen? Hiervoor is de Gedeelde Map van LastPass een praktische oplossing. De Gedeelde Map is een functie van LastPass Premium waarmee u gemakkelijk diverse wachtwoorden tegelijkertijd kunt synchroniseren met een of meerdere mensen. Klik in uw Kluis met de rechtermuisknop op de naam van een map om alle aanmeldgegevens in deze map te delen met een of meerdere mensen.

Screen Shot 2016-01-27 at 9.09.04 AM (3)

U kunt ook naar het Sharing Center gaan en onder “Gedeelde mappen beheren” via “Toevoegen” een nieuwe map aanmaken en delen.
Sharing-Center

In de Kluis kunt u op ieder gewenst moment websites of notities in een Gedeelde map plaatsen. Alle wijzigingen die u aanbrengt aan de map of de aanmeldgegevens in de map worden automatisch gesynchroniseerd met iedereen die toegang heeft tot de map. Vanuit het Sharing Center kan deze toegang altijd weer worden ingetrokken.

Als u in een team werkt waar u veel gedeelde mappen nodig hebt, bevelen we LastPass Enterprise aan, onze oplossing voor wachtwoordmanagement voor teams. Enterprise biedt nog uitgebreidere opties om wachtwoorden te delen.

Wachtwoorden delen zonder problemen

Dankzij de ingebouwde opties in LastPass om wachtwoorden veilig te delen, hoeft dit geen problemen meer op te leveren. De volgende keer dat uw collega of huisgenoot u om toegang tot een account vraagt, kunt u de aanmeldgegevens veilig via LastPass sturen. Het is een geruststelling om te weten dat u automatisch sterke wachtwoorden hebt, die ook nog eens versleuteld worden. En de ander kan altijd bij het gedeelde account.

LastPass is nieuw voor u? Download het gratis en ga aan de slag met uw veilige wachtwoordmanager!

Probeer Lastpass Gratis