Met deze passwords wordt je zo gehackt. Zo kan je dat oplossen.

Heb je de lijst gezien met meest voorkomende wachtwoorden van 2014? Ze waren nog nooit zo slecht, met eenvoudige woorden en getallenpatronen aan kop. De vreselijke “123456” staat op #1 als meest gebruikte wachtwoord in 2014:

1) 123456 2) password 3) 12345 4) 12345678 5) qwerty
6) 1234567890 7) 1234 8) baseball 9) dragon 10) football
11) 1234567 12) monkey 13) letmein 14) abc123 15) 111111
16) mustang 17) access 18) shadow 19) master 20) michael
21) superman 22) 696969 23) 123123 24) batman 25) trustno1

Waarom zijn deze wachtwoorden zo slecht? Omdat je ze in woordenboeken kan vinden, ze zijn makkelijk te hacken, en alle anderen gebruiken ze ook. schrijf het toe aan ambivalentie, luiheid, of het niet beter weten, maar deze wachtwoorden zijn gewoon gevaarlijk.

Als jij een verschillend wachtwoord voor iedere website hebt, dat er als volgt uitziet: “4ESN5MC5!% Lsg9w”, dan prijzen we je voor je bekwaamheid in wachtwoordbeheer en hoef je niet meer verder te lezen. Maar als ook maar één van je wachtwoorden eruitziet als “123456” of “samantha21”, of als je hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites gebruikt, is dit waarschijnlijk het belangrijkste veiligheidsadvies, dat je dit jaar zal krijgen.

Passwords hoeven geen dagelijkse ergernis te zijn. Ze hoeven niet tijdrovend te zijn, ook. Wij beloven je! Of je nou een zelfbenoemde “digitale moedertaalspreker” bent of gewoon gebruik maakt van technologie als het nodig is, dit zijn stappen die iedereen kan nemen om de omgang met wachtwoorden makkelijker te maken, zijn online-veiligheid meteen erbij te verbeteren, en weer controle te krijgen over zijn online-leven.

1. Maak van wachtwoordbeheer een prioriteit.

Eerste, moet je besluiten, dat je slimmer wil worden in de omgang met wachtwoorden. Bij de voorstelling hun wachtwoorden te verbeteren, halen velen hun schouders op en denken “Zoiets overkomt mij toch niet” of “Wat maakt het uit als ze mijn wegwerpwachtwoord achterhalen”.

Als 2014 ons maar iets geleerd heeft, dan is het dat de toename van gegevensdiefstallen en cybercriminaliteit betekent, dat we waar mogelijk actie moeten ondernemen om onze online-identiteit te beschermen. Dwing jezelf om tijd te maken voor het versterken van je wachtwoorden en om een systeem te gaan gebruiken om ze te beheren.

2. Kom met een proces om je wachtwoorden te beheren.

Als wachtwoorden worden verspreid over plaknotities, spreadsheets, e-mails, Google docs, en je browserpasswordmanager, wordt het gewoonweg onmogelijk om om het overzicht te bewaren over hoeveel accounts je hebt en waar, en welk wachtwoord je voor elke van die websites gebruikt.

Een passwordmanager biedt een enkele, veilige plek om al je wachtwoorden, gebruikersnamen, en andere informatie uit je online-leven (zoals antwoorden op vervelende veiligheidsvragen) op te slaan en te beheren.

Zodra je een passwordmanager geselecteerd, de software gedownload, en een account aangemaakt hebt, kan je een systeem invoeren. In de toekomst, zal je al je inloggegevens in je passwordmanager opslaan. Wanneer je een nieuw account creëert, heb je nu een proces voor het genereren van een sterk password, en vervolgens kan je het nieuwe account opslaan in je passwordmanager.

3. Controleer de sterkte van je wachtwoorden.

Nadat je een proces hebt gecreëerd voor het centraliseren van je wachtwoorden, zal je pas in staat zijn om te begrijpen hoeveel accounts je eigenlijk hebt – en wat de daadwerkelijke toestand van je wachtwoorden is. In LastPass, je kan de Veiligheidsuitdaging uitvoeren (in het LastPass-menu onder Gereedschappen) om je kluis aan een uitgebreide veiligheidscontrole te onderwerpen.

De resultaten laten je niet alleen zien hoeveel inloggegevens je in totaal in je kluis hebt (waarschijnlijk meer dan je zou verwachten), maar ook hoeveel zwakke en dubbel gebruikte wachtwoorden er nog steeds in je kluis rondhangen. Nu kun je beginnen met het elimineren van alle woordenboekwoorden, en zwakke passwords en ze vervangen door nieuw, gegenereerde, unieke wachtwoorden, en wel één voor elk online-account.

4. Werk naar een doel toe.

Aan de slag gaan met een passwordmanager zoals LastPass zal het zeker makkelijker maken met wachtwoorden om te gaan, en zal je online-leven vloeiender laten verlopen. Je zal bijna niet meer hoeven nadenken wanneer je op je accounts inlogt. Het hebben van een doel, kun je de laatste updates, zal je helpen om het beste te halen uit een passwordmanagement-programma.

Het kan bijvoorbeeld je doel zijn om geen ​enkel wachtwoord meer voor meerdere accounts te gebruiken. Of om al je wachtwoorden bij te werken met een lengte van tenminste 14 tekens, zoals veiligheidsexperts aanraden. Of misschien wil je wel meer over tweevoudige verificatie te weten komen, en het ook zelf eens uitproberen.

Wanneer je voor jezelf duidelijk op een rij hebt hoe je je online-veiligheid wil verbeteren, zal je in staat zijn om het beste uit de beschikbare software te halen en te werken aan het verwerkelijken van je doel.

Het moeilijkste gedeelte is om de eerste stap te zetten.

Vanaf daar, kan je in je eigen tempo verder werken, een fundament vestigen, en na verloop van tijd profiteren van alle voordelen, die een passwordmanager te bieden heeft om de omgang met passwords makkelijker te maken, en ervoor te zorgen, dat jouw passwords niet op de jaarlijkse lijst met meest voorkomende wachtwoorden te vinden zijn.