Tips for sikker deling av passord

Du har sikkert hørt at du aldri må dele passord. Som et generelt regel er dette et godt råd. Passord er nøklene som låser opp tilgang til alt vi gjør på nettet, så du bør være smart og holde dem trygge og private.

Men sannheten er at vi ofte må dele passord med partnere, familie, venner, kolleger, forretningspartnere, pleiere og andre. Så når du må dele passord, her er noen tips om hvordan du deler dem på en sikker måte med hjelp av LastPass.

Hvorfor ville du dele passord?

Det er en selvfølge at du kun vil dele passord med personer du stoler på, og minimere enhver risiko når du gjør dette. Det finnes flere årsaker til at du kan måtte dele passord, inkludert:

  • Delt videostrømming og andre underholdningskontoer, som en delt familiekonto for Netflix, iTunes eller Hulu
  • Betale regninger eller huslånet
  • Behandle felles bankkontoer eller kredittkort
  • Bestille gjennom delte betalingskontoer som Amazon Prime eller Peapod
  • Internett-baserte helseportaler for styring av fastlegetimer og journaler
  • Digital lagring i Google Drive eller Dropbox for familiebilder eller dokumenter
  • Et Wi-Fi-passord delt mellom familiemedlemmer eller romkamerater

Og det er uendelig mange andre scenarier hvor du kan måtte dele passord med andre. Måten vi lever og arbeider på i dag betyr at det er sannsynligvis uunngåelig å dele passord med noen på et tidspunkt.

Så hvordan kan du sikre at når du må dele et passord, kan du gjøre dette på en sikker måte uten å risikere personvernet eller personlige verdier?

Dele passord på den sikre måten

Det finnes noen viktige strategier å huske når du deler passord.

Sørg for at alle passord du deler er unike, sterke passord.

Det er ganske vanlig at personer bruker ett enkelt passord, eller variasjoner av ett enkelt passord, for alle deres kontoer på Internett. Mens dette gjør det enklere å huske passordene dine, er det en større sikkerhetsrisiko. Det gjør det så mye enklere for hackere og opportunister å få tilgang til Internett-kontoene dine.

Når du må dele et passord, er det smart å bruke et generert passord som du ikke bruker for noen annen konto. Hvorfor? Hvis, for noen årsak, en person viser seg å ikke være pålitelig, har du ikke gitt dem tilgang til alle Internett-kontoene dine og trenger ikke bekymre deg om å oppdatere passordet ditt overalt. Hva om den personen har en infisert datamaskin? Hvis noen omstendighet fører til at ett passord er sårbart, vil det ikke føre til at alle passordene er sårbare. Bruk av separate, unike passord for kontoen vil minimere eventuell skade.

Del passord gjennom en passordbehandler, hvor de er kryptert.

En passordbehandler er kun en digital tjeneste som hjelper deg låse inne og kryptere passordene dine, og du husker bare ett hovedpassord. Passordbehandleren husker resten, som gjør det enkelt å ha et annet, sterkt passord for hver konto. En passordbehandler som LastPass har også en innebygd sikker passorddelingsfunksjon slik at du enkelt kan sende passord i et kryptert format til noen andre. Du trenger ikke være avhengig av usikre metoder for deling av passord, som gjennom e-post, tekstmeldinger eller ved å skrive dem ned.

Dele et passord med LastPass

Det er enkelt å dele et passord med LastPass. På grunn av måten sikker kryptering fungerer, må både du og personen du deler passordet med være LastPass-brukere. Vi hjelper mottakeren din komme i gang hvis de ikke har en konto.

hover_options

For å dele et passord, bare gå til LastPass-hvelvet og søke etter elementet du vil dele. Når du holder musepekeren over websideoppføringen i hvelvet, klikk på “Del”-ikonet. Skriv nå inn e-postadressen til mottakeren din, og klikk del!
share_a_site

Nå har dere begge det samme passordet synkronisert til hvelvet, og dere kan begge få tilgang til kontoen til enhver tid. Eventuelle endringer som er gjort til det delte elementet er også automatisk synkronisert til den andre personen.
Shared_with_Others-highlight_pending

I delingssentret kan du se over alle sider du har delt med andre, eller som andre har delt med deg. Du kan tilbakekalle delingen når som helst hvis du ikke lenger ønsker at den andre personen skal få tilgang til et bestemt passord. Du kan også når som helst dele passord fra delingssentret.

Dele flere passord med LastPass

Hva om du har flere passord som du må dele med den samme personen, eller en gruppe? Det er nå LastPass delt mappe er praktisk. En funksjon i LastPass Premium, den delte mappen, lar deg enkelt synkronisere mange passord med én eller flere personer. I hvelvet kan du høyreklikke et mappenavn for å dele en hel mappe med pålogginger med én eller flere personer.

Screen Shot 2016-01-27 at 9.09.04 AM (3)

Eller, du kan åpne delingssentret, og i “Behandle delte mapper”-visningen, kan du klikke på Legg til-knappen og dele en ny mappe.
Sharing-Center

I hvelvet kan du når som helst dra og slippe sider eller notater til en delt mappe. Eventuelle endringer du gjør til mappen eller elementene i mappen er automatisk synkronisert til alle som ble gitt tilgang til mappen. Tilgang kan når som helst tilbakekalles fra delingssentret.

Hvis du arbeider i et team hvor du trenger mange delte mapper, anbefaler vi at du ser på LastPass Enterprise, vår passordbehandlingsløsning for team som har enda flere omfattende delingsfunksjoner.

Gjøre passorddeling enkelt

Takket være innebygde passorddelingsfunksjoner i LastPass, må ikke deling av passord være strevsomt. Neste gang partneren eller romkameraten din spør om du kan minne dem på passordet til en konto, kan du bare sende det til dem gjennom LastPass. Du kan slappe av fordi du vet at passordene dine er sterke og krypterte, mens den andre personen alltid kan ha det delte passordet tilgjengelig når de trenger det.

Er du ny til LastPass? Det er gratis å laste ned og komme i gang med vår sikre passordbehandler!

Prøv Lastpass Gratis