Näin salasanojen hallinta säästää aikaasi

Eikö meille kaikille kävisi saada käyttöömme hieman enemmän aikaa? Sitä tuntuu aina puuttuvan, kun yritämme ruksia yli kaikkia rivejä tehtävälistaltamme ja saada kaikki työmme tehtyä. Mitä tekisitkään, jos saisit aikaasi takaisin vaikka vaan 10 minuuttia päivässä?

Usko tai älä, salasanojen hallinnassa on muutakin kuin vain salasanojen tallentaminen. Se auttaa säästämään aktiivisesti aikaa väsyttävistä jokapäiväisistä tehtävistä. Salasanojen hallinta voi parantaa tuottavuutta valtavasti ja säästää paljon aikaa helpottamalla asioiden hoitamista ja vähentämällä työpäivän keskeytyksiä.

Miten salasanojen hallinta sitten säästää aikaa?

  1. Salasanojen hallinta täyttää salasanat puolestasi.

Muutaman käyttäjätunnuksen ja salasanan syöttäminen sinne ja tänne ei vaikuta kovin työläältä. Saatat kuitenkin yllättyä siitä, kuinka nopeasti suoritukset kertautuvat. Vaikka muistaisit salasanasi välittömästi, käyttäjätunnuksen ja salasanan syöttäminen tilille kirjautumiseksi voi kestää muutamasta sekunnista 20 sekuntiin. Täyttämällä salasanat puolestasi salasanojen hallinta säästää jokaisen eri salasanan kirjoittamisen vaivan kirjautumisen yhteydessä.

  1. Salasanojen hallinta poistaa salasanojen nollaamisen tarpeen.

Vaikka muistat salasanan, kestää sen kirjoittaminen ja tilille kirjautuminen jonkin aikaa. Entä jos et muistakaan salasanaa? Sen tilanteen ratkaisemisessa vasta aikaa palaakin. Tilin palauttamisprosessin suorittamiseen voi kestää useita minuutteja ja siihen kuuluu yleensä useita vaiheita. Muistamalla jokaisen salasanan puolestasi ja täyttämällä oikean aina tarvittaessa salasanasuojatulle tilille sisään kirjautumista, salasanojen hallinta vähentää työn keskeytyksiä ja säästää unohdettujen salasanojen nollaamiseen kuluvan ajan.

  1. Salasanojen hallinta luo salasanoja puolestasi.

Mahdollisesti ainoa salasanojen muistamista ärsyttävämpi tehtävä on uuden salasanan luominen uudelle tilille rekisteröitymiseksi. Nykyään jokainen verkkosivusto vaatii eri määrän merkkejä ja yhdistelmän kirjaimia, numeroita tai erikoismerkkejä. Jokaisen eri sivun vaatimuksiin täydellisesti sopivan salasanan keksiminen kestää ja hidastaa työn tekoa. Salasanojen hallinnalla uusi salasana voidaan luoda välittömästi. Voit jopa määrittää kuinka monta merkkiä siinä tulee olla ja merkkiyhdistelmän. Ja tietenkin, juuri luotu uusi salasana myös muistetaan puolestasi. Siten vältytään varsinaisesta päänsärystä!

  1. Salasanojen hallinta synkronoi salasanat mihin niitä ikinä tarvitaankin.

Jos käytät samaa selainta aina samalta tietokoneelta, saatat ajatella: ”Hetkinen, eikö selaimeni voi tehdä tätä puolestani?” Teknisesti niin onkin. Jos kuitenkin haluat käyttää samoja tallennettuja salasanoja miltä tahansa toiselta selaimelta tai laitteelta, on ensin varmistuttava synkronoinnin aktivoinnista. Sitten on kirjauduttava sisään samalla käyttäjäprofiililla toisissa selaimissa tai tietokoneissa. Useimmat selaimet vielä synkronoivat vain samaan selaimeen, joten jos on tarve vaihtaa esimerkiksi Chromesta Safariin, salasanojen automaattinen synkronointi selaimesta toiseen on toivotonta. Salasanojen hallinta poistaa kaiken tuon työn synkronoimalla salasanat puolestasi automaattisesti. Lisäksi ne toimivat kaikilla selaimilla ja laitealustoilla, joten et joudu tyytymään saman selaimen käyttöön, tai jää muutoin toimintoa vaille.

  1. Salasanojen hallinta muistaa yhteystietosi.

Aina kun rekisteröidyt uudelle tilille, tai valmistaudut ostamaan jotain verkosta, verkkosivusto pyytää antamaan yhteystietosi. Yhteystietojen kirjoittaminen aina vaan uudestaan on turhauttavaa. Joskus verkkosivusto muistaa osoitteesi tai luottokorttisi tiedot, muttei aina. Lisäksi niihin usein kertyy ajan kuluessa vanhoja käyttämättömiä osoitteita. Osoiteprofiileja ja luottokorttiprofiileja tukevaa salasanojen hallintaa käyttämällä kaikkien niiden tietojen syöttäminen tapahtuu helposti yhdellä napsautuksella. Ei tarvitse kirjoittaa eikä selata osoite- tai luottokorttitietoja oikeiden tietojen löytämiseksi käyttöön. Valitse vain tarvitsemasi profiili ja jatka eteenpäin.

  1. Salasanojen hallinta hälyttää tietomurroista ja tietoturvaongelmista.

Näinä päivinä näyttää siltä, kuin jokin verkkosivusto tai palvelu joutuisi hakkeroinnin kohteeksi joka päivä. Voi olla ylivoimaista seurata käyttämiäsi tilejä ja vaikuttaako iso tietomurto juuri sinuun. Salasanojen hallinnassa on sisäänrakennettuna tietoturvahälytystoiminto, joka ilmoittaa, jos johonkin tiliisi saattaa kohdistua tietoturvariski. Siten voit ryhtyä tarvittaessa toimenpiteisiin, mutta et joudu perehtymään yksityiskohtaisesti jokaiseen sattuvaan tietomurtoon.

  1. Salasanojen hallinta vaihtaa salasanoja puolestasi.

Kun verkkosivustolla on sattunut tietoturvaa koskeva vaaratilanne, käyttäjiä usein pyydetään päivittämään salasanansa uuteen. Salasanojen hallinnan avulla uuden salasanan luominen ja tallentaminen on kivuttomampaa, eikä tarvitse huolehtia uuden salasanan muistamisesta. Silloin tiedät käyttäväsi vahvoja ja toisistaan poikkeavia salasanoja joka verkkosivustolla ja että yhtä verkkotiliäsi koskeva tietoturvaongelma ei vaikuta muihin verkkotileihisi.

  1. Salasanojen hallinnasta avautuu ikkuna tietoturvaasi.

Salasanojen hallinnan käyttöä aloitettaessa monia yllättää huomata kuinka monta salasanaa heillä on käytössä. Useimmat arvelevat salasanoja olevan 10–20. Kun niiden säilytys keskitetysti suojatussa paikassa aloitetaan, niitä helposti kertyy 50–60, jopa 100. Salasanoja on käytössä verkkopankeissa, sosiaalisessa mediassa, sähköpostitileillä, pelisivustoilla, elokuvien suoratoistopalveluissa, musiikin suoratoistossa, sijoituspalvelujen tileissä, tuottavuussovelluksissa, pilvitallennuspalveluissa, matkapuhelintileissä… ja niin edelleen. Niitä kertyy yhteensä paljon. Kaikista tärkeimpänä salasanojen hallinta tuo mahdollisuuden tarkastaa kaikki salasanasi ja varmistaa käytössä olevan vain vahvoja toisistaan poikkeavia salasanoja kaikilla tileillä. Palvelusta voidaan saada turvallisuuspistearvio ja se voi ohjata vaiheittain parantamaan salasanoja, jolla suojaudutaan paremmin hakkereilta ja tietovarkailta, vähentäen käyttäjän ajankäyttöä ja huolta.