Det er tid til at ændre alle adgangskoderne

By September 23, 2016 Uncategorized @da No Comments

Nu er det officielt: 2016 er “Året for nulstillingen af adgangskoder”. Netop som vi troede, at rapporterne om store brud på datasikkerheden ikke kunne blive værre, fik vi i for nylig nyheden om, at mere end en halv milliard Yahoo-konti blev ramt af et brud på datasikkerheden i 2014. Og vi er nødt til at gøre det klart: Det er simpelthen ikke tilstrækkeligt at ændre ens Yahoo-adgangskode i dag.

Lad os sætte Yahoo-sagen i perspektiv: Det svarer til, at Facebook meddeler, at halvdelen af deres brugere har fået stjålet deres kontooplysninger. Dette vil sandsynligvis blive husket som et af historiens største brud på cybersikkerheden.

Og som om det ikke var skræmmende nok, kommer Yahoo-sagen lige i hælene på andre store sager fra i år: Hændelser hos Dropbox, LinkedIn og MySpace har påvirket flere hundrede millioner mennesker.

Er det forfærdeligt? Ja. Men skaderne stopper ikke her. Når disse enorme lister med brugernavne og adgangskoder bliver lækket på internettet, bliver de en sand lækkerbisken for hackere, der vil hacke folks konti på andre og endnu mere lukrative, websteder. Det eneste, de skal gøre, er at prøve at bruge de samme brugernavne og adgangskoder på andre populære websteder og vupti, så er de inde.

Det betyder, at alle, der har begået den fejltagelse at bruge den samme adgangskode på mere end ét websted, nu kan blive hacket. Med de supercomputere, der er tilgængelige i dag, er det en triviel opgave for hackerne at teste for matches med disse adgangskoder. Og fordi der stadig er så mange, der genbruger adgangskoder, er det i den grad besværet værd. Så nu er det ikke bare din Yahoo- eller Dropbox-adgangskode, der ligger derude – alle websteder, hvor du har brugt den samme eller en lignende adgangskode, er også lige til at snuppe.

Det er ikke længere godt nok bare at ændre din Yahoo-adgangskode. Du er nødt til at gøre mere for at beskytte dig. Kan du svare ja til alle disse ting?

  • Du bruger en adgangskodemanager som f.eks. LastPass.
  • Du bruger ikke den samme adgangskode til NOGEN websteder eller apps.
  • Alle dine adgangskoder er blevet ændret inden for det seneste år, og
  • Du har opdateret din Yahoo-adgangskode til en anden stærk, tilfældig adgangskode.

Hvis du har svaret ja til det hele, er du adgangskodernes rockstjerne. Ellers har du her det, som vi alle bør gøre for at tage kontrol over vores onlinesikkerhed:

Tilmeld dig en adgangskodemanager.

Hvis du allerede bruger LastPass, er du allerede godt i gang, og du kan gå videre til det næste trin. Men hvis du ikke bruger en adgangskodemanager, bør du tilmelde dig allerede i dag. For de fleste af os er det en enorm opgave at skulle holde styr på vores adgangskoder og samtidig sørge for at oprette stærke adgangskoder, som er forskellige for hver enkelt konto, og at skulle huske dem. En adgangskodemanager gør alt dette for dig, så du har nem adgang til dine adgangskoder hver dag. Desuden gemmer den det hele bag lås og slå med den bedste kryptering, der findes. Så tilmeld dig nu, og få alle dine adgangskoder tilføjet til din boks – du kan endda importere de adgangskoder, som du har gemt i din browser.

Kør sikkerhedsudfordringen.

Det er her, din adgangskodemanager virkelig kommer på arbejde for dig. Hvis du har brugt LastPass i et stykke tid, ved du allerede, hvor meget tid og besvær LastPass sparer dig, når du skal håndtere adgangskoder. Men for virkelig at bruge din adgangskodemanager til at maksimere din sikkerhed skal du bruge den til at generere forskellige, stærke adgangskoder for hver enkelt konto. Og den bedste metode til at gennemgå dine adgangskoder er at køre LastPass’ sikkerhedsudfordring. Den fortæller dig ikke blot, hvor mange adgangskoder du har i din boks – den viser dig også, hvilke der er svage, gamle eller genbrugte, og hvilke websteder, som du bruger, der er blevet kompromitteret. Dette er grunden til, at du bør gøre dette, inden du ændrer din Yahoo-adgangskode – så du ved, om du har brugt den samme adgangskode på andre websteder end Yahoo, og kan prioritere også at ændre disse adgangskoder.

Nu skal du ændre din Yahoo-adgangskode.

Log på din Yahoo-konto, og brug LastPass’ adgangskodegenerator til at oprette en ny adgangskode. Gem den nye adgangskode i LastPass, send den til din Yahoo-konto – og det var det. Hvem sagde, at det behøver at være svært at oprette adgangskoder på 20 tegn?

Nu skal du så ændre alle dine andre adgangskoder.

Efter hvert nyt brud på datasikkerheden styrker vi som forbrugere rundt og ændrer denne eller hin adgangskode, hvilket kan være besværligt og ganske tidskrævende. Når du har fundet ud af, hvor du har genbrugt adgangskoder, ved hjælp af LastPass’ sikkerhedsudfordringen, kan LastPass hjælpe dig med at forenkle processen med at ændre dine adgangskoder på en række måder. For det første kan LastPass på mange websteder automatisk ændre adgangskoden for dig med Automatisk ændring af adgangskode. Vælg denne valgmulighed, når den er tilgængelig, og LastPass vil så sørge for at ændre adgangskoden i baggrunden. På alle andre websteder kan du bruge LastPass’ adgangskodegenerator til at oprette den stærkest mulige adgangskode og gemme ændringerne i din LastPass-boks, når du sender ændringen på webstedet.

Husk sikkerhedsspørgsmålene.

Websteder beder dig ofte om at tilføje svar på særlige sikkerhedsspørgsmål med det formål at tilføje ekstra sikkerhed til din konto. Desværre er de typisk elendige som sikkerhed, fordi informationerne ikke krypteres, og fordi man i mange tilfælde nemt kan finde svarene med et par hurtigere søgninger på internettet. I stedet kan du simpelthen bruge adgangskodegeneratoren til at oprette snydesvar på sikkerhedsspørgsmål. Gem svarene som en “Note” i webstedets post i din boks, så din mors pigenavn f.eks. kommer til at se sådan her ud: sPEcTOpeRoseNctuLAte.

Så husk, at det bedste, du i dag kan gøre for at bremse hackere efter store brud på datasikkerheden som f.eks. Yahoo-sagen, er aldrig at genbruge en adgangskode og altid oprette en stærk, unik adgangskode for hvert websted og hver app, du bruger. Når du har udført vores trin, vil du være meget bedre forberedt når (ikke hvis) det næste populære websted oplever brud på datasikkerheden. Du skal kun ændre én adgangskode, og du behøver ikke spilde tid på at bekymre dig over, om nogle af dine andre onlinekonti også er i fare. Der findes ikke et bedre tidspunkt end nu til at sørge for at forbedre adgangskodesikkerheden for alle dine konti.